Neto dobit Atlantic grupe 54,9 milijuna kuna

Bez autora
Feb 23 2012

Atlantic Grupa je u 2011. godini ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što u odnosu na godinu ranije predstavlja nominalni rast od 108,4 posto, dok u odnosu na pro-forma konsolidirane prihode od prodaje u 2010. rast iznosi 4,8 posto. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2011. na pro-forma konsolidiranoj osnovi porasla je 13,8 posto na 334,8 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 54,9 milijuna kuna. Na rast prihoda Atlantic Grupe u prošloj godini, uz konsolidaciju Droge Kolinske, uveliko su utjecale dvoznamenkaste stope rasta divizija Sportska i aktivna prehrana (16,3 posto) te Pharma (12,5 posto). Prošlu godinu obilježile su uspješna integracija Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe te posljedična reorganizacija poslovanja kompanije. Za kompaniju je Hrvatska nakon konsolidacije Droge Kolinske ostala je najveće prodajno tržište s 28,2 posto udjela, slijede Srbija s 25,5 posto, Slovenija s 12,7 i BiH sa 7,6 posto te ostala ex yu tržišta sa 6,2 posto.

Neto dobit Atlantic grupe 54,9 milijuna kunaAtlantic Grupa je u 2011. godini ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što u odnosu na godinu ranije predstavlja nominalni rast od 108,4 posto, dok u odnosu na pro-forma konsolidirane prihode od prodaje u 2010. rast iznosi 4,8 posto, izvijestili su danas iz te kompanije.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2011. na pro-forma konsolidiranoj osnovi porasla je 13,8 posto na 334,8 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 54,9 milijuna kuna.

Ističe se da su na rast prihoda Atlantic Grupe u prošloj godini, uz konsolidaciju Droge Kolinske, uvelike utjecale dvoznamenkaste stope rasta divizija Sportska i aktivna prehrana (16,3 posto) te Pharma (12,5 posto). Iz kompanije navode kako su prošlu godinu obilježile uspješna integracija Droge Kolinske u sustav Atlantic Grupe te posljedična reorganizacija poslovanja kompanije.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupa Emil Tedeschi izrazio je zadovoljstvo što je Grupa i u 2011. ostvarila odlične poslovne rezultate i time ispunila najavljena očekivanja.

"Iako očekujemo da će s makroekonomske strane 2012. godina biti najmanje jednako izazovna, uvjereni smo u daljnji rast i poboljšanje profitabilnosti Atlantic Grupe", kaže Tedeschi.

Za kompaniju je Hrvatska nakon konsolidacije Droge Kolinske ostala najveće prodajno tržište s 28,2 posto udjela, slijede Srbija s 25,5 posto, Slovenija s 12,7 i BiH sa 7,6 posto te ostala ex yu tržišta sa 6,2 posto. Zapadnoeuropska tržišta sudjelovala su u prodaji sa 7,5 posto, a udio od 3 posto ima tržište Rusije.

U 2011. udio vlastitih brendova u prodaji iznosio je 71,6 posto, eksterni brendovi iz distribucijskog portfelja sudjelovali su sa 17,3 posto, udio od prodaje ljekarničkog lanca Farmacia je 5,8 posto, dok su privatne robne marke koje Atlantic Grupa proizvodi za treće strane imale udio od 5,3 posto.

U 2012. Atlantic Grupa uvodi novu organizacijsku strukturu poslovanja, čime se napušta dosadašnja divizijska organizacija, a uvodi organizacijska podjela na šest strateških poslovnih područja, četiri strateška distribucijska područja (Hrvatska, Slovenija-Srbija-Makedonija, HoReCa, internacionalna tržišta) i tržište Rusije.

Shodno reorganizaciji poslovanja Uprava Atlantic Grupe sužena je na četiri člana te je osnovano Strateško poslovno vijeće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik